نهال هلوهلو (Prunus persica) گیاهی است از خانواده گل سرخ و زیرخانواده پرونوییده و جنس پرونوس. هلو در دوران پیش از تاریخ در كشور چین كاشته می شد و از طریق جاده ابریشم به ایران آورده شد.
برخلاف آنچه كه از نام علمی هلو استنباط می شود منشا آن ایران نیست. اما از آنجایی كه اروپاییان نخستین بار این گیاه را در ایران مشاهده كردند آن را پرونوس پرسیكا نامیدند. یونانیان و عمدتاً رومیان هلو را از ایران به سرتاسر اروپا و انگلستان گسترش دادند. هلو تقریباً ۴۰۰-۳۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، روانه اروپا شد. سیاحان قرون شانزده و هفده میلادی نخستین كسانی بودند كه هلو را با خود به قاره آمریكا بردند. سیاحان پرتغالی هلو را به آمریكای جنوبی و همتایان اسپانیا یی شان آن را به آمریكای شمالی بردند. به تدریج هلو توسط بومیان آمریكایی و مهاجران اروپایی از آمریكای شمالی به جنوب كانادا راه یافت و امروزه در اكثر ایالت های آمریكا كاشته می شود.
نهال هلو در بهاردر آسیا نیز هلو از چین به ژاپن راه یافت و در آنجا آن را «تو» به معنی هلو نامیدند. این نامگذاری احتمالاً از نام چینی هلو یعنی «tao» نشات گرفته است. هلو در فلسفه تائو، آیین فلسفی كه در چین باستان پا گرفت، مظهر طول عمر انسان است. در اسطوره شناسی چین «هسی وانگ مو» مادر باغ هلو، هر سه هزار سال یك بار در هنگام رسیدن میوه های هلو ظاهر می شود تا از آن اكسیر جاودانگی خدا تهیه شود. در اسطوره شناسی روم، هلو میوه الهه ونوس است و ماگنوس آن را ماده محرك جنسی می داند. در برخی از یادداشت های به جا مانده از دوران باستان هلو، مظهر جاودانگی، صداقت و حقیقت است. میوه هلو با برگی كه به آن متصل است نشانه یكپارچگی قلب و زبان است. مصریان باستان هلو را به عنوان پیشكش تقدیم بارگاه خدایان می كردند. لشكركشی های اسكندر كبیر باعث شد كه نئوفراسطوس در سال ۳۹۲ پیش از میلاد از هلو به عنوان میوه ایران یاد كند. كنفسیوس نیز از هلو در كتاب خود نامی به میان می آورد.
درخت هلو● توصیف گیاه شناسی
هلو گیاهی است درختی و كوچك با تاج پوشش گسترده به طول ۵/۳-۲ متر. درخت هلو معمولاً عمر كوتاهی دارد و تنها ۲۰-۱۵ سال دوام می آورد. طول عمر درختان هلویی كه در باغ های پرورشی كاشته می شوند بسیار كمتر از این رقم است و معمولاً این درختان چیزی در حدود هشت سال عمر می كنند. برگ ها باریك و دارای راس نوك تیز هستند. برگ ها از نمای نیمرخ داسی شكل به نظر می رسند. گل ها از صورتی كم رنگ تا قرمز جگری و ارغوانی متغیرند و قطری معادل ۵/۲ سانتی متر دارند. گل ها معمولاً به طور منفرد بر روی ساقه گل پدیدار می شوند. گلبرگ ها می توانند بزرگ و پرزرق و برق یا كوچك و كم جلوه باشند. گل از جوانه جانبی مستقر بر روی ساقه های یك ساله به وجود می آید.
نهال هلوی گلدانیدر هلوهای زینتی گل دارای گلبرگ های بسیار و ظاهر میخك مانند است و رنگ آن از صورتی تیره تا سفید متغیر است. گیاه هلو خود بارور است و معمولاً نیازی به گرده افشانی ندارد. میوه آن جزو میوه های هسته دار است و مزوكارپ یا میان بر همان گوشت میوه است. در بیشتر ارقام هلو، میوه ۵-۳ ماه پس از شكوفه دادن می رسد. البته در شمار اندكی از واریته ها نیز طول دوره رسیدن میوه ممكن است شش ماه به طول بینجامد.
● وضعیت تولید در جهان
سالانه ۱۱۳۲۲ هزار تن هلو در سرتا سر جهان تولید می شود كه كشور چین با تولید ۳ میلیون تن در سال بزرگترین تولید كننده این محصول در جهان است و پس از آن به ترتیب ایتالیا با تولید ۴/۱ میلیون تن، آمریكا با ۳/۱ میلیون تن، اسپانیا با ۹ هزار تن، یونان با ۶۰۰ هزار تن، فرانسه با ۴۶۰ هزار تن، تركیه با ۴۰۰ هزار تن، شیلی با ۲۷۵ هزار تن، ایران با ۲۶۷ هزار تن و بالاخره آرژانتین با ۲۵۴ هزار تن، مقام های دوم تا دهم را به خود اختصاص می دهند. میزان تولید سالانه هلو در كشور چین از ۱۹۸۰ به بعد به پنج برابر مقدار قبلی افزایش یافت به طوریكه امروزه میزان تولید آن با سایر كشورهای تولید كننده قابل مقایسه نیست. در ایالات متحده نیز كالیفرنیا كه بزرگترین تولید كننده این محصول در آن كشور به شمار می آید، ۷۵-۷۰ درصد كل هلوی ایالات متحده را تامین می كند. انواع هلویی كه در آنجا تولید می شوند عبارتند از: هلوی كلینگ، هلوی بدون هسته هلوی انجیری و هلوی آلبرتا و هلوی زعفرانی و انواع شلیل ها. ایالت های كارولینای جنوبی و جورجیا نیز به ترتیب دومین و سومین تولیدكننده های بزرگ هلو در آمریكا هستند.

هلو زعفرانی پیش رس


نام: هلو زعفرانی زود رس
منشا: چین
زمان رسیدن میوه: اواخر تیرماه
رنگ میان: زرد و هسته جدا
عمر اقتصادی: 10 سال
پایه: شفتالو بذری
تحمل سرمای زمستانی: -25c الی -30c

هلو انجیری خونی و عسلی


نام: هلو انجیری خونی و عسلی
منشا: چین
زمان رسیدن میوه: اواخر تیرماه
رنگ میان: سفید و خونی
عمر اقتصادی: 10 سال
پایه: شفتالو بذری
تحمل سرمای زمستانی: -25c الی -30c

فروش نهال هلو آلبرتا


نام: هلو آلبرتا
منشا: چین
زمان رسیدن میوه: پیش رس و دیر رس 
رنگ میان: زرد و درشت
عمر اقتصادی: 15 سال
پایه: شفتالو بذری
تحمل سرمای زمستانی: -25c الی -30c